🌸 Aromatherapie


Aromatherapie is een samentrekking van de woorden ‘aroma’ en ‘therapie’ en staat voor behandeling met geuren. Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van essentiële oliën dat gedestilleerd of koud geperst wordt uit kruiden, vruchten, bloemen en andere bomen- of plantendelen. Elke natuurzuivere olie bezit een eigen, unieke samenstelling van actieve bestanddelen en dit mengsel van werkzame stoffen bepaalt de werking en eigenschappen.

 

Hoewel het woord ‘aroma’ erop duidt dat de geur van de oliën geïnhaleerd wordt, kunnen deze plantaardige oliën ook op de huid worden gebruikt en sommige oliën kunnen zelfs worden ingenomen. Elke soort olie bezit specifieke eigenschappen en kent verschillende toepassingen. Naast de essentiële oliën wordt er ook gewerkt met vette plant oliën, hydrolaten en klei.


Effectiviteit van aromatherapie

Officieel is het niet compleet wetenschappelijk bewezen dat je met aromatherapie echt beter kan worden. Er is onvoldoende onderzoek naar gedaan om dit compleet vast te stellen. Toch zijn er al jaren lang talloze resultaten geboekt. In het verleden werd de therapie zelfs op militairen toegepast. Tijdens de tweede wereldoorlog kregen de militairen essentiële oliën mee om op wonden aan te brengen. Ze konden zo sneller genezen en ontstekingen voorkomen.

 

Het is belangrijk dat je vooral niet op eigen houtje aan de slag gaat met willekeurige essentiële oliën. De oliën moeten wel geschikt zijn voor gebruik op het lichaam etc. Experimenteren kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Dit staat ook aangegeven op de meeste flesjes met de oliën. Een aromatherapeut kan je advies geven over de soorten olie die je kan gebruiken en de toepassing.

 

Geuren bestaan uit verschillende moleculen die op minuscuul kleine trilhaartjes in je neus terecht komen. Deze trilhaartjes staan in verbinding met het hersengebied voor reuk. Elke combinatie van moleculen zorgt ervoor dat een ander stukje binnen het hersengebied wordt gestimuleerd. Op deze manier kunnen wij elke geur onderscheiden. Vervolgens stuurt dit hersengebied een signaal naar andere hersengebieden; belangrijke gebieden voor o.a. eten, seksueel gedrag én emoties.

Wat een aromatherapeut doet

Een aromatherapeut kan je vertellen welke essentiële olie of een mix daarvan geschikt is voor een specifieke klacht. Vroeger kwamen mensen met kleine kwalen bij een aromatherapeut voor een behandeling. Tegenwoordig gaat men steeds vaker op zoek naar alternatieve oplossingen bij zowel lichamelijke als psychische klachten omdat reguliere behandelingen niet genoeg voldoening geeft of zelfs te veel bijwerkingen veroorzaakt. Essentiële oliën hebben nagenoeg geen bijwerkingen, mits de dosering nageleefd wordt.

 

Zo zijn er diverse mixen speciaal op hooikoorts, maar ook een op migraine etc. Er worden hele goede resultaten geboekt bij huidproblemen zoals eczeem. Het smeren van zwarte peper etherische olie op spierpijn werkt zeer doeltreffend. Ook interne problemen kunnen worden aangepakt; zo zal rozemarijn olie goed werken om een lage bloeddruk hoger te krijgen. Bij verkoudheid en andere aandoeningen aan de luchtwegen kan essentiële olie zeer goed ingezet worden.

 

Ook bij huidproblemen zijn essentiële oliën heilzaam. Een beetje lavendel essentiële olie kan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld kleine wondjes genezen. Voor schimmels wordt veelal tea tree olie ingezet en bij een hoge bloeddruk citroen olie. Aromatherapie is eigenlijk een alternatieve geneeswijze, wat onder de kruidengeneeskunde valt, waarbij je op verschillende manieren geholpen kan worden.

 

Soms kunnen essentiële oliën ook oraal gebruikt worden door enkele druppels in te nemen. Doe dit echter nooit zonder advies van een aromatherapeut! De aromatherapeut kan hiervoor capsules maken met de juiste mix aan etherische oliën behorende bij de klacht.

Zelf aan de slag met aromatherapie

Alvorens zelf aan de slag te gaan met aromatherapie, is het verstandig om je goed in te lezen, een workshop te volgen of een aromatherapeut te raadplegen, zodat je de oliën op de juiste manier gebruikt.

Daarnaast is het van belang, vooral bij emotionele klachten, dat je een essentiële olie kiest die je lekker vindt ruiken, anders zal het ook geen effect hebben.

 

Bepaal voor jezelf waarvoor je de essentiële olie wilt gebruiken:

  • Is het ter ontspanning, bijvoorbeeld vanwege stress? Kijk dan naar de oliën gemaakt van bloemen, hout of wortel.
  • Is het om meer vrolijkheid te creëren, kies dan uit citrus oliën.
  • Oliën van kruiden en bladeren, worden ingezet voor ‘activiteit’; bijvoorbeeld om je immuunsysteem een stimulans te geven.

 

Bij emotionele klachten is het aller belangrijkste dat je een olie kiest die je lekker vindt ruiken. Lavendel werkt ontspannend, maar je zult niet ontspannen wanneer de geur van lavendel jou enorm tegenstaat.

Vergoeding van behandeling met aromatherapie

Ondanks dat het een alternatieve geneeswijze is kan aromatherapie nog niet vergoed worden door je zorgverzekering👎🏻